Veel gestelde vragen
Kan iedereen zich aanmelden bij Audiënda?
Ja, in principe is iedereen welkom, maar er zijn enkele situaties waarin Audiënda geen gesprekken kan aanbieden. Dit zijn:
- in geval van ernstige actuele verslavingsproblematiek;
- in geval van actuele psychose of bipolairestoornis (manische depressieviteit);
- In geval van ernstige agressieviteit;
- In geval van ernstige maatschappelijke ontregeling.
Een en ander wordt in het kennismakingsgesprek vastgesteld en toegelicht,
Heb ik een verwijzing van mijn huisarts nodig?
Nee, een verwijzing van de huisarts of een specialist heb je niet nodig om je bij Audiënda aan te melden.
Worden de gesprekken bij Audiënda vergoed door mijn zorgverzekeraar?
Nee, maar dat is ook niet nodig. Audiënda is een stichting en heeft dus geen winstoogmerk. Daarom kunnen we volstaan met een vrijwillige donatie naar draagkracht. Je krijgt dus geen rekening!
Wordt er een dossier van mij aangelegd?
Nee, alleen je NAW- en communicatie (telefoon, email e.d..) gegevens worden door ons bewaard. Er wordt verder geen inhoudelijke informatie opegslagen. Van de inhoud van de gesprekken maak je zelf een verslagje, dat je thuis bewaart en meeneemt naar de gesprekken. Alleen jij bepaald of en met wie je die informatie wilt delen!
Is er in de luisterpraktijk een maximaal aantal gesprekken?
Ja, in principe worden maximaal 7 gesprekken afgesproken, waarvan de eerste twee een kennismakingsgesprek en een focusgesprek zijn. Daarna wordt er in principe afgerond, of stroom je door naar een groepsactiviteit of geven we je gericht advies voor behandeling elders. In uitzonderlijke gevallen kan besloten worden om met nog een aantal individuele gesprekken te verlegen.
Hebben de medewerkers van Audiënda beroepsgeheim?
Ja, alle medewerkers hebben vanuit hun professionaliteit beroepsgeheim en hanteren dat ook voor hun inspanningen bij Audiënda. Er is echter één belangrijke wettelijke uitzondering op dit beroepsgeheim. Dat is als wij vanuit de informatie die u ons geeft kunnen vermoeden dat er ernstig (levens)gevaar dreigt, voor u zelf of mensen in uw omgeving. Dit is echter een zeer zeldzaam voorkomende situatie.