Werkwijze van de luisterpraktijk

Aanmelding

De luisterpraktijk werkt eenvoudig en laagdrempelig. Iedereen kan zich aanmelden en er is geen verwijzing nodig van huisarts of specialist. Je kunt je aanmelden via het aanmeldformulier op de website.


Kennismaking

Na aanmelding word je uitgenodigd voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Hiervoor trekken we ongeveer 60 minuten uit en gaat vooral om jouw verhaal en jouw vragen. Als we na dit gesprek samen tot de conclusie komen dat de luisterpraktijk jou iets te bieden heeft, dan maken we een vervolgafspraak voor een focusgesprek.


Focusgesprek

In dit focusgesprek kijkt de betreffende gesprekspartner samen met jou waar de focus in de gesprekken op moet komen te liggen. Als de focus is bepaald en (‘de en’, mag weg) we dus weten waar je aan kunt gaan werken, plannen we in overleg met jou maximaal 5 gesprekken van 60 minuten in.


Gesprekssessies

Tijdens deze gesprekken gaat het helemaal om jou! Jij bepaalt, binnen de focus, waarover en hoe er gesproken wordt. De gesprekspartner luistert aandachtig en stelt vanuit zijn kennis en ervaring vragen die jou helpen om dat waar de focus betrekking op heeft voor jou te verhelderen en daarmee bij jou het zelf oplossend vermogen aan te spreken en te ondersteunen. Waar nodig of gewenst schrijf je dingen op, om later nog een(eens) terug te lezen en te overdenken. Ook word je gevraagd om van het gesprek een kort verslagje te maken. Die bewaar jezelf en neem je mee naar het volgende gesprek. Dit dient dan als vertrekpunt voor dat gesprek.

 Als het aantal afgesproken gesprekken voorbij is, wordt met jou gekeken wat deze voor jou hebben opgeleverd. Vaak zal je merken dat er voor jou genoeg ruimte is gekomen om zelf verder te kunnen met je proces. Een enkele keer zullen we een nieuw aantal gesprekken afspreken, met een aangepaste focus. Indien nodig geven we je gericht advies voor een behandeling bij een andere instelling.


Digitale gesprekssessies

Hoewel we de voorkeur geven aan face tot face contact is het ook mogelijk om een gesprekssessie via een beeldbelverbinding te laten verlopen.  Dit wordt alleen ingezet als de afstand naar de gesprekslocatie niet in redelijkheid te overbruggen is. Of wanneer u door fysieke beperkingen niet in staat bent op locatie te komen. Voorwaarde is in beide gevallen dat u wel over een geschikte computer met goede internetverbinding beschikt. 


Geen dossier

Er wordt geen dossier van je aangelegd en bijgehouden. Jij bent zelf verantwoordelijk voor de inhoudelijke voortgang van de gesprekken, o.a. door de gespreksverslagjes die je maakt en je voorbereiding op het gesprek.


Geen verplichte kosten 

Ook krijg je geen rekening voor onze diensten. Audiënda is een stichting en onze gesprekspartners krijgen geen salaris. Toch maakt de organisatie wel onkosten om onze zorg aan jou zo goed mogelijk vorm te geven. Daarom vragen we jou om, naar draagkracht, een donatie aan de stichting te doen.  Op die manier leggen we samen een gezonde financiële grondslag om het werk ook in de toekomst doorgang te laten vinden.